Novosti

28.11.2013.

Tri godine je prošlo od zadnjeg javljanja? Čovječe, ostarit ću a da se neću ni okrenuti…

* * *

17.09.2010.

Na stranicu Diskografija sam stavio mp3 player jer mislim da je tako malo lakše preslušati genijalnost glazbenih uradaka. Isto tako dodao sam linkove za Facebook i Twitter. Modernizacija, što ćeš…

* * *

30.06.2009.

Danas u 7:30 sati Turina je postao tata a Nataša mama. Rodio se Zvane, mališa kojemu želimo sve najbolje u životu.

* * *

25.05.2009.

Legendarni riječki basista Zoran Žmirić – Kizo piše nakakvu knjigu pa me zamolio da napišem nešto više o pjesmi “Kad zasopu fendera dva”. Ja riječi i glazbu za Fendere nisam napisao, ali mogu napisati o njoj kao sudionik u njenom građenju, aranžmanima. Ovdje iznosim moj tekst, a što će biti objavljeno, ne znam.

Pučki glazbeni zdrug YARS je nastao 1989. godine i to ovako:

Dražen je do tada imao bend “Full neviđeno” s kojim je imao jedan nastup u dvorištu tadašnje Pedagoške škole. Slim je pokušavao napraviti nekakav bend s Marijanom Jakopovićem iz Lovrana koji je znao Dražena a svi su pohađali istu Metalnu školu i tako su se povezali. Ideja je bila da prisvojimo Dražena za svoje darkersko-alternativne ideje. Uvalili smo se kod Turine u konobu s namjerom da počnemo s probama. No, nije sve išlo baš glatko. Uvijek je nešto nedostajalo, pojačala, kabeli, bubanj, pedale… A i ljudi nije bilo uvijek. Stalno je netko izostajao a na probi su uvijek bili Dražen, Slim i Deva iz Opatije, koji je vježbao na nekim razvaljenim bubnjevima u Draženovoj konobi. Tako su zaključili da bi najbolje bilo da oni naprave bend kad su već stalno samo oni bili uvijek na probama. Izgledalo je to ovako: Dražen – gitara i glas, Deva – bubanj, a Slim je prešao na bas. Nastao je bend Zmućeni sopci, ali ubrzo mijenjaju ime u Pučko-popularni glazbeni zdrug YARS. Nakon nekog vremena izbacili su “popularni” iz imena i ostaje Pučki glazbeni zdrug YARS. Dražen je složio riječi i glazbeni kostur za “Put” i “Kad zasopu fendera dva”. Poslije su pjesme nastajale prilično brzo jer su imali probe skoro svaki dan. To je bila energija i nikome ništa nije bilo teško, a posljedica toga je bila sve bolja uvježbanost s obzirom na to da su bili skoro totalni početnici osim Dražena koji je išao na neke satove gitare. Slim prije nije znao ni gdje je koji ton na vratu, a skoro ni što je ton, ni što je vrat. Onaj Devin bubanj je bio zakon – koža je bila sto puta krpana samoljepljivom tapetom na dimnjačare. Činele, palice, pedala, stalci, bas, bas pojačalo… to je sve bilo u totalnom kršu. Mikrofon je bio svezan za staro veslo. Dijelili su prostoriju s bendovima koji su tada imali ono što YARS-i nisu. I nakon dugih probavanja i smišljanja došlo je vrijeme prvih nastupa, putovanja, probijanja kroz dotada nepoznati svijet “backstagea” glazbene scene.

Glazbeni kostur za “Kad zasopu fendera dva”, ako ne najbolju, onda zasigurno uz “Istra Über Alles” najpoznatiju stvar u ovim krajevima YARS-a, Dražen je predložio na drugoj probi novoosnovanog benda. I onako mladi su skužili da je to potencijalni hit. Dosta se razlikovala od onih poslije snimljenih jer je tadašnja glazbena tehnika članova benda bila dosta ispod one nakon godina vježbanja. Zvučala je totalno suho i ravno na tri riffa. Tako su je svirali sve do prvog snimanja demo snimaka kada su razrađeni aranžmani za sve stvari pa tako i za “Fendere”. Postojalo je i nekolika live snimaka koji su se s kasete na kasetu presnimavale te na taj način širile na tadašnjoj punk-rock sceni. Zahvaljujući tome svaki novi koncert je imao sve više publike i sve veći pogo na “Fendere”.

Prva verzija “Fendera” je snimljena prilično “ispeglano” i čisto. Počinjala je s istarskom himnom i uvodnim govorom koji se zadržao u kasnijim verzijama. Poslije je himna premještena na početak “Istre Über Alles”. Druga verzija “Fendera” snimljena je sirovije i brže, onako kako je svirana uživo. Treća verzija je “Fenderi – pučko-alkoholna verzija” snimljena u studiju ali tako da je dočarano okruženje neke boćarije gdje lokalni harmonikaš i pijani gitarist koji se tamo našao slučajno sviraju “Fendere” raspoloženoj ekipi koja ne zna točno riječi. Harmoniku i gitaru je snimio Slim koji je tu stvar odsvirao na harmonici svoga oca nakon jednomjesečnog vježbanja. Čaše i pozadinski glasovi su nekoliko puta nasnimljeni a na njima se čuje i Uho iz 7 Nedvojbenih koji je bio u studiju jer su tada snimali i “YARS-i i Nedvojbeni”, duet Dražena i Uha koji govori o prijateljstvu ta dva benda.

Poslije prestanka aktivnog rada YARS-a, “Fenderi” i “Istre Über Alles” su otale tražene i često na zahtjev publike izvođene na koncertima “Šajete”.

* * *

17.05.2009.

Dodao sam još nekoliko MP3-ca koje su nedostajale na stranici “Diskografija”. Stvari koje možete tamo čuti i skinuti su u niskoj rezoluciji zbog toga što nemam beskonačno mjesta na serveru a i valjda će to jednom izaći na nekakvom CD-u pa ćemo slušati najglasnije uživajući u vrhunskoj produkciji, veličanstvenom glazbenom i glasovnom umijeću nas glazbenika, te kristalno jasnim Turininim vokalom i tekstovima. Dica, slušajte YARS-e.

* * *

12.03.2009.

Novosti su sitne ali možda zanimljive. Turina priprema album Šajete na kojemu će biti live snimci iz Sterea, spotovi i još svašta ponešto. Postoji mogućnost izlaska snimaka grupe YARS kao bonus CD u kombinaciji s tim albumom Šajete. Ajde i to da vidimo pa se idemo napit… Kao, inače ne bismo. 😆

* * *

Komentari su zatvoreni.